Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

1842 : Αγορά κτημάτων στο Καστρί



Ο υποφαινόμενος ηγόρασα δια δραχμάς 1800 χιλίας οκτακοσίας παρά του κυρίου Αναγνώστου Σπάνια δημότου Κρίσσης της Διοικήσεως Φωκίδος τα κάτωθεν σημειούμενα κτήματα, ήτοι εν χωράφιον εις θέσιν “Σκαρούταις” από εν και ήμισυ χωραφόστρεμμα, συνορευόμενον προς ανατολάς με τους Στασιναίους, προς βορράν με Γαλαταίους, δυσμάς με δρόμον, και προς μεσημβρίαν με τους Λεφαίους.

Έτερον όμοιον χωράφιον εις θέσιν “Ασμαρδολόν” εκ τριών ομοίως στρεμμάτων, συνορευόμενον προς ανατολάς με ράχη προς βορράν με τον Πολυμεράκην, δυσμάς με ρεύμα, και προς μεσημβρίαν με τον Στάθην Πετόνην.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

H διπλή μας λογική

η αυτοκαταστροφική κουλτούρα μας

Κατά πρώτον ας δούμε μερικά, γνωστά σε όλους,  ενδεικτικά παραδείγματα από τη μονίμως ταραγμένη ελληνική καθημερινότητα: 
Περιμένουμε με ανυπομονησία σε στάση αστικού λεωφορείου για να επιβιβαστούμε, κι αγανακτούμε με όσους παραμένουν στις πόρτες του οχήματος εμποδίζοντας  την επιβίβασή μας. Όταν, όμως, την επόμενη φορά ανεβούμε χωρίς πρόβλημα σε λεωφορείο, δεν προχωρούμε στους διαδρόμους του οχήματος, με το δικαιολογητικό ότι σε λίγο θα κατεβούμε, κι έτσι εμποδίζουμε με τη σειρά μας την επιβίβαση άλλων αγανακτισμένων συμπολιτών μας.

Εξοργιζόμαστε με τη ρύπανση στους δρόμους, στις ακτές, στο γύρω περιβάλλον, αλλά όταν βρεθούμε σε δρόμο, πάρκο, παραλία ή δάσος αποθέτουμε τα δικά μας απορρίμματα, όπου τύχει, χωρίς φροντίδα και χωρίς τύψεις για τη ρύπανση που αφήνουμε πίσω μας.