Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Σκόρπιες γνώσεις ναι, σκόρπια λόγια όχι.


[10ο ]

Επιμέλεια : Στάθης Ασημάκης

Επειδή συνηθίζεται στην αρχή του χρόνου οι κάθε λογής αστρολόγοι “να δίνουν και να παίρνουν” με τις προβλέψεις τους, ας δούμε λίγα πράγματα περί:


Αρχαίων χρησμών και οιωνών


· Πού έμαθε τη μαντική τέχνη… ο Απόλλωνας;

Από τον Ομηρικό ύμνο: «Προς Ερμή», μαθαίνουμε ότι υπήρχαν τρεις σεβάσμιες φτερωτές αδελφές, που είχαν τα κεφάλια τους πασπαλισμένα με κριθάλευρο και κατοικούσαν στον Παρνασσό, όπου προέλεγαν τα πράγματα στους ανθρώπους.
Εκεί είχε βρεθεί κάποτε και ο Απόλλωνας μικρός βόσκοντας τα γελάδια του. Έτσι, είχε την ευκαιρία να μελετήσει απ’ αυτές τη μαντική τέχνη. Ο ίδιος ο θεός μας  πληροφορεί  ότι αυτές οι αδελφές πετώντας κάθε τόσο γεύονταν τις κερήθρες. Μάλιστα, όταν έτρωγαν φρέσκο μέλι τούς έρχονταν η έμπνευση και η όρεξη να φανερώσουν την αλήθεια στους ανθρώπους. Όταν όμως δεν εύρισκαν μέλι συνεννοούνταν μεταξύ τους,  σπρώχνοντας η μια την άλλη, και αράδιαζαν ένα σωρό ψέματα. Αυτές τις δασκάλες χάρισε, αργότερα, ο Απόλλωνας στον Ερμή, όταν τα βρήκαν μεταξύ τους, αλλά όχι και τη μαντική του τέχνη.

·   Πώς επέλεξε  ο Κροίσος το Μαντείο των Δελφών για τους χρησμούς του;

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο  (Βιβλίο Ι «Κλειώ» παραγρ. 46, 47 και 48):

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ"


Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Όνειρα, Χαμόγελα, Δημιουργικότητα, Επιτυχίες… είναι μερικές μόνο από τις ευχές μου για τα φετινά Χριστούγεννα και τη νέα Χρονιά που πλησιάζει. 
Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά!


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΤΟ 1856.



 Γράφουν εξ Αραχώβης από 11 ενεστώτος1 τα ακόλουθα:

«Ο Αρμοστής Επτανήσου αποβιβασθείς εις Σκάλαν Αμφίσσης, διέμεινεν εις Κρίσσαν μίαν ημέραν, και εκείθεν ήλθεν ενταύθα καταλύσας εις του Λοχαγού Σπύρου Γιανακού την οικίαν. Μεθ’ ώραν ήλθεν εις το σχολείον, εις το οποίον ήρξατο εξετάζειν τους μαθητάς κατά την ανάγνωσιν, ευρίσκων δ’ αυτούς αναγιγνώσκοντας καλώς, επήνει και συνέχαιρεν αυτούς.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ



Δελφοί 1959, η Μαρία Κάλλας με την Τίνα Ωνάση, την Λαίδη Τσόρτσιλ και τον σύζυγό της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, μπροστά από τον θησαυρό των Αθηναίων.