Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο παππούς μου ο ...Καραϊσκάκης


Φωτογραφία: Κων. Κατσίμπας.
Μαθητής ΣΤ' τάξεως Δημοτικού Σχολείου Αράχωβας: Παπαλεξανδρής Γεώργιος
27 Οκτωβρίου 2014

Όταν αναφέρουμε εδώ στην Αράχωβα το όνομα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, όλοι φουσκώνουμε από υπερηφάνεια,  και συγκινούμαστε στο άκουσμα του ονόματός του για τον μεγάλο αυτόν άντρα που έδωσε μια από τις πιο μεγάλες μάχες της Ελληνικής επανάστασης εδώ στον τόπο μας.

Όλοι μας από παιδιά μεγαλώσαμε με την αφήγηση αυτής της μάχης, και παρ’ όλου ο Καραϊσκάκης δεν ήταν από τα μέρη μας, εμείς τον βλέπαμε σαν τον παππού μας που δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, και η αγάπη αυτή των παιδιών μας για τον παππού τους, την βλέπουμε κάθε χρόνο στις παρελάσεις των εθνικών μας επετείων με την κατάθεση των στεφάνων στο ηρώο με την προτομή του που του έχει στηθεί στην Αράχωβα.

Πάντα κατά την κατάθεση των στεφάνων κάποιο παιδί από το Δημοτικό Σχολείο θα ανέβει να στεφανώσει τον παππού τους, και να περιποιηθεί  τα μουστάκια του με λίγο στρίψιμο μέχρι να ξανάρθει η επόμενη Εθνική επέτειος.

Η αγάπη αυτή επικράτησε σαν έθιμο.


 Ένα έθιμο που δεν θα σβήσει , γιατί ο παππούς μας πάντα θα μας εμπνέει, πάντα θα μας εμψυχώνει, πάντα θα είναι δίπλα μας, και στα παιδιά μας, και στα παιδιά των παιδιών μας.